Mali panjski hrošč - ukrepi

HroščIz Italije poročajo o prvem primeru pojava malega panjskega hrošča (Aethina tumida) v Evropi (Kalabrija). Gre za čebeljega parazita, ki je eksotičen za področje RU. Hrošč je endemičen v Južni Afriki, odkrit pa je tudi v ZDA, Kanadi in Egiptu. Italija izvaja ukrepe, kot so uničenje panjev, kontrolo premikov znotraj države, monitoring in dezinfekcijo (čebelnjakov, panjev, okolice).

Ker se je mali panjski hrošč pojavil tako rekoč pred mejami Slovenije smo v našem društvu sprejeti tudi ustrezne ukrepe:

  1. Glede na sklep upravnega odbora ČD Metlika, prosimo vse člane društva da TAKOJ registrirajo čebelnjake, ki še niso v registru. Na to obveznost naj opozorijo tudi imetnike čebel, ki tega še niso storili in niso člani našega društva. Vse imetnike čebel, ki čebelnjakov ne bodo registrirali do 1. 2. 2015 bo društvo zaradi kršenja zakonodaje primorano prijaviti ustreznim organom.
  2. Prav tako obveščamo čebelarje, da se mora pred premeščanjem čebel na paši imetnik čebel pozanimati pri upravljalcu pašnega reda o vrsti območja, kamor gre na pašo in o zahtevah, prod katerimi pogoji lahko premešča čebele na pašo. Čebelar, ki pripelje čebele na pašo, mora izvajalcu pašnega reda dostaviti Vlogo za namestitev čebel, ta pa mora vsebovati vse zahtevane podatke. To velja tudi za premike znotraj društva. Vsako kršenje zakonodaje glede nepooblaščenih premikov čebel bo društvo prijavilo inšpekciji.

Za vse potrebne informacije, glede zgornjih ukrepov se lahko obrnete na Javno svetovalno službo v čebelarstvu (tel. 040 436 516), kjer vam bodo na razpolago z informacijami in vam tudi pomagali pri urejanju ustrezne dokumentacije.

Čebelarji, zavedajmo se, da se bomo le z redom in disciplino ubranili pred čebeljimi boleznimi, ki so dobesedno pred vrati naše občine in zato še enkrat prosimo da upoštevate zgornja navodila!

Upravni odbor ČD Metlika

cz-bele-krajine-logo czs-logo ecebelar-logo svetovni dan cebel